Από την ερχόμενη χρονιά ξεκινά η διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, με στόχο όλα τα στοιχεία να αποτυπωθούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που έχουν (ή θα έχουν) υπαχθεί στους νόμους της τακτοποίησης, για τα οποία η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.
Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και θα είναι υποχρεωτική. Ακίνητα χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών θα θεωρούνται παντελώς αυθαίρετα. Η υποβολή ψευδών στοιχείων από τον αρμόδιο μηχανικό θα τιμωρείται αυστηρά με υψηλά πρόστιμα και στέρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θεσπίστηκε το 2010, στον νόμο περί ημιυπαίθριων και από τότε εκκρεμεί. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και προωθήθηκε στο ΣτΕ.
Για την κατάρτισή του υπήρξε στενή συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία από το ανώτατο δικαστήριο και το ΠΔ θα τεθεί σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2015. Οπότε θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες. Οι πολίτες υποχρεούνται κάποια στιγμή εντός της δεκαετίας (ή πενταετίας για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων) να συμπληρώσουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Πέραν ωστόσο της γενικής προθεσμίας, σε περίπτωση οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας σε κτίριο, για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, πρέπει να συμπληρωθεί η ταυτότητα για το σύνολο του κτιρίου. Σε περίπτωση μεταβίβασης κτίσματος, πρέπει να συμπληρωθεί ταυτότητα κτιρίου, η οποία θα αντικαταστήσει την βεβαίωση του μηχανικού που συνοδεύει σήμερα τα συμβόλαια. Το έργο της συμπλήρωσης της ταυτότητας κτιρίου αναλαμβάνει μηχανικός, τον οποίο ορίζει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος υποβάλλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή με αίτηση προς την αρμόδια Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδίδεται κωδικός ιδιοκτήτη, ο οποίος αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον αρμόδιο μηχανικό και στον αναφερόμενο στην αίτηση ιδιοκτήτη.
Η ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής ισχύει τόσο για το σύνολο του κτιρίου όσο και για τις αυτοτελείς ιδιοκτησίες, οριζόντιες ή κάθετες. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις μεταξύ συνιδιοκτητών, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρήσει ο κάθε ιδιοκτήτης ξεχωριστά για το διαμέρισμά του. Οποιαδήποτε εργασία καθ” υπέρβαση της άδειας δόμησης ή της ταυτότητας κτιρίου θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου.
Σε περιπτώσεις υποβολής ψευδών στοιχείων ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, προβλέπονται, πέρα των ποινικών κυρώσεων, πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για διάστημα από δύο έως 24 μήνες.
Μέσω Διαδικτύου και οι άδειες
Από το 2015, μαζί με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, αρχίζει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση των αδειών δόμησης.
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ προβλέπει πως στο τέλος Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών σε 6 πολεοδομικά γραφεία, μεταξύ των οποίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κορίνθου κ.ά., ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας. Δικαιολογητικά και μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μέσα στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία στάδια, χωρίς να χρειάζονται τα πηγαινέλα των μηχανικών στις πολεοδομίες. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής τους άδειας μέσω του υπολογιστή τους με ειδικό κωδικό πρόσβασης. Πρόσβαση θα έχει φυσικά και ο μηχανικός, καθώς και οι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ.
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και συνδέεται με τον νέο θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ως μέρος ενός συνολικού πληροφοριακού συστήματος που θα διαχειρίζεται ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία που αφορούν το κτιριακό απόθεμα της χώρας.
Με στόχο στη συνέχεια, μέχρι την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου το 2020, να υπαχθούν σε αυτό και όλα τα χωρικά και πολεοδομικά στοιχεία της επικράτειας.
πηγη :έθνος
Leave A Reply!