Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία, για την εφαρμογή από τη νέα χρονιά σε πανελλαδική κλίμακα, του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης και της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ανοίγει νέα σελίδα στην διαδικασία έγκρισης και ελέγχου της δόμησης των κτιρίων, μεταξύ κράτους και πολίτη, με αναβαθμισμένο το νευραλγικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών. Το ΤΕΕ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιεί το ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό πρόγραμμα «ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών υψηλής διαθεσιμότητας στο ΤΕΕ, για την ευρύτερη εξυπηρέτηση του τεχνικού κόσμου και των πολιτών», που αφορά στην «ηλεκτρονική έκδοση αδειών και στην ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας, διαχείρισης και ελέγχου της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου». Με στόχο την άμεση ενημέρωση των μηχανικών συνεχίζεται ο κύκλος των ειδικών εκδηλώσεων στην περιφέρεια. Το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Τμήμα Πελοποννήσου, διοργανώνουν δύο νέες εκδηλώσεις παρουσίασης του νέου προγράμματος, οι οποίες πραγματοποιούνται:
-ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ: Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης στις 4 μμ
-ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 στο αμφιθέατρο «Αλέξ. Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο Καλαμάτας στις 5.30 μμ.
Παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των νέων εφαρμογών από τα στελέχη του ΤΕΕ, υπεύθυνους του προγράμματος. Η πρόεδρος του Τμήματος Πελοποννήσου ΤΕΕ Χαρίκλεια Τσώλη απευθύνει πρόσκληση να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις στελέχη και μέλη του ΤΕΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ για να έχουν άμεση ενημέρωση αλλά και για να διατυπώσουν ερωτήματα και παρατηρήσεις για την αρτιότερη λειτουργία του συστήματος.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Οι συστηματικές προσπάθειες του ΤΕΕ, σε θεσμικό, οργανωτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία έτη, από τα μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ και τον πρόεδρο ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη, με θεσμοθετημένο από την πολιτεία το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο αποδίδουν πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα στην διαδικασία έγκρισης και ελέγχου της δόμησης των κτιρίων. Από τη νέα χρονιά αρχίζει σε πανελλαδική κλίμακα η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης των αδειών δόμησης και της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, με τη «σφραγίδα» του ΤΕΕ. Στο μεταξύ έχει αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα. Στις προαναφερόμενες περιοχές, η έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και με τον μέχρι τώρα ισχύοντα τρόπο. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις των μηχανικών της περιφέρειας και εν συνεχεία του κέντρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας του νέου συστήματος. Πρόκειται για αναλυτικές παρουσιάσεις των εφαρμογών και διαδικασιών του νέου συστήματος, από το ΤΕΕ, με βασικούς εισηγητές τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, σύμβουλο Πληροφορικής ΤΕΕ, υπεύθυνο του προγράμματος και Αλεξάνδρα Ματάλα, στέλεχος του ΤΕΕ. Σε συνεργασία ΤΕΕ και ΥΠΕΚΑ έχει προβλεφθεί η εμπειρία που αποκτάται και τα συμπεράσματα που θα βγουν από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου να αξιοποιηθούν για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος που θα διεξάγεται η όλη διαδικασία από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Ειδικότερα σημειώνεται ότι:
Με το νέο σύστημα όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες κατά τη διάρκεια ανέγερσης οικοδομής.
-Πως θα λειτουργεί το σύστημα: Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο -και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους- ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπάρχει πρόβλεψη και για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες εκτός των Υπηρεσιών Δόμησης υπηρεσίες, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων. Με το νέο σύστημα δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει επαφή του μηχανικού και των υπαλλήλων. Παράλληλα θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.
-Υλοποίηση: Το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του έργου της Ψηφιακής Ταυτότητας Κτιρίου. Σημειώνεται, ότι από τη νέα χρόνια θα υπάρχει ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας, όσο και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων: Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τα κτίρια.
Τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα –ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, Ηλεκτρονική Ταυτότητα- αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο που υπάρχει από το Κτηματολόγιο –το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020- θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό δίκτυ για τα κτίρια.
πηγή:b2green
Leave A Reply!