Μέτρα για τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση επενδύσεων από την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2010, που έχουν παγώσει λόγω της κατάστασης, δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά στα υπόλοιπα κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 η Κομισιόν προτείνει την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της Ε.Ε. που εκκρεμούν και είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προϋπόθεση, όμως, είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Αν η Ελλάδα δεν προλάβει να χρησιμοποιήσει ως το τέλος του χρόνου τα κονδύλια αυτά θα χάσει περίπου 2 δισ. ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-13.
ΠΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Με τη νέα προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ και να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Οι διευκολύνσεις αυτές παρέχονται για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων και αναμένεται να συμβάλουν στην κινητοποίηση ποσού άνω των 35 δισ. ευρώ ως το 2020 για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12-13 Ιουλίου. Το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ, που προβλέπει η συμφωνία, δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη γεωργία και την αλιεία.
«Σε συνέχεια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθεια, ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καρποφορήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις: Τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά. Μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, χρειάζεται τώρα να ατενίσουμε το μέλλον. Αυτό το νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής. Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε τα χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει στόχο να στηρίξει ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδος και των διεθνών εταίρων τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της. Ας σημειωθεί ότι τα ελληνικά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 είχαν ήδη προτιμησιακή μεταχείριση καθώς ελάμβαναν υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης από την Ε.Ε., στο 95% του συνολικού κόστους της επένδυσης για ορισμένες περιπτώσεις, έναντι του 85% που είναι το ανώτατο όριο για τις άλλες χώρες. Επιπλέον για την πολιτική συνοχής και εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις μπορεί ακόμα να συνεχιστεί η εισροή πιστώσεων προς τις ελληνικές αρχές μέχρι τα ανώτατα όρια του 95%, για τις επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε προγράμματα της περιόδου 2007-2013.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής εκδόθηκε σε συνέχεια της συγκρότησης ομάδας υψηλού επιπέδου υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Βλάντις Ντομπρόβσκις, η οποία από κοινού με τις ελληνικές αρχές προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι όλοι οι πόροι που καθίστανται διαθέσιμοι από την περίοδο 2007-2013 θα χρησιμοποιηθούν πριν από τη λήξη της περιόδου στο τέλος του έτους και αφετέρου να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο σύνολο των πόρων 2014-2020. Η Ελλάδα θα συνεχίσει επίσης να λαμβάνει τεχνική υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις από τη νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων -όπως έχει μετεξελιχθεί η ομάδα Ράιχενμπαχ.
Χρηματοδότηση μετρό και τραμ προς Πειραιά
«Ανάσα» αναμένεται να πάρει η χώρα μας μετά την χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει κατά 100% τα έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (2007 – 2013). Με την απόφαση αυτή δίνεται το «πράσινο φως» για να συνεχίσει η υλοποίηση έργων όπως η επέκταση του τραμ και του μετρό στον Πειραιά, αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με χρηματοδότηση που φτάνει το 95% από χρήματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες, είναι σε εξέλιξη:
H επέκταση του Μετρό από την Αγία Μαρίνα στο κέντρο του Πειραιά. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 και η χρηματοδότησή του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το 2014-2020, ενώ συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η επέκταση του Τραμ από το Φάληρο στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 και η χρηματοδότησή του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το 2014-2020.
Η εγκατάσταση τηλεματικής σε 1.000 στάσεις λεωφορείων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Jessica και ιδιωτικούς πόρους.
Η εγκατάσταση-λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά και μπάρες εισόδου στους σταθμούς Μετρό της πόλης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Jessica και ιδιωτικούς πόρους.
Leave A Reply!