Ιστορικό
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια από τις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η λειτουργία τους έγκειται στην απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια. Η χρήση των συστημάτων αυτών μπορεί να συντελέσει σε μεγάλα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας.
Η χώρα μας από το 2006 με τον νόμο 3468, ακολουθώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επίτευξη στόχου 20-20-20) επιδοτεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτεμάχια – οικόπεδα καθώς και στις στέγες και ταράτσες των σπιτιών, με την μορφή ενίσχυσης της τιμής της παραγόμενης ενέργειας. Έτσι πολύ γρήγορα και εγγυημένα ο καταναλωτής κάνει απόσβεση του συστήματος και ταυτόχρονα έχει ένα σημαντικό κέρδος σε όλη την διάρκεια της 20 ετίας ή 25 ετίας (ανάλογα με το πρόγραμμα που επιλέγει). Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη (που έχει πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια) με τεράστια επιτυχία.
Τεχνολογία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων
Ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα αποτελείται από συστοιχίες φωτοβολταϊκών πλαισίων (modules) µε τις µεταλλικές βάσεις τους, καθώς και αντιστροφείς (inverter) που µετατρέπουν το συνεχές ρεύµα σε εναλλασσόµενο.
1. ΠΑΝΕΛ
Η καρδιά του συστήµατος είναι προφανώς τα φωτοβολταϊκά. Αν και υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες διαφορετικές µεταξύ τους, η πιο συνήθης είναι αυτή του κρυσταλλικού πυριτίου. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή αυτών των φωτοβολταϊκών είναι (όπως λέει και το όνοµα) το διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) που το παίρνουµε από χαλαζιακά πετρώµατα που χρησιµοποιούνται επίσης και για την κατασκευή των chips στους υπολογιστές.
Το πυρίτιο, αφού υποστεί ειδική επεξεργασία (καθαρισμό σε υψηλό βαθμό >99,99999%, αντίστοιχο αυτού που έχουν τα chips για τους υπολογιστές) γίνεται πολύ λεπτές φέτες (ηλιακά στοιχεία ή αλλιώς ηλιακές κυψέλες) που ενώνονται ηλεκτρικά μεταξύ τους για να σχηματίσουν το φωτοβολταϊκό πλαίσιο.Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πως γίνεται η συναρμολόγηση των ηλιακών στοιχείων σε φωτοβολταϊκό πλαίσιο.
Συνήθως δηλαδή, τα ηλιακά στοιχεία περιβάλλονται από ένα λεπτό φιλμ EVA (πάχους 0,25- 0,5 mm), ενώ στην πάνω πλευρά μπαίνει και ένα ενισχυμένο γυαλί (ειδικό γυαλί με αντιανακλαστική στρώση και μεγάλη αντοχή). Από κάτω μπαίνει ή μία στρώση tedlar ή κάποιο άλλο υλικό (π.χ. γυαλί ή μέταλλο). Οι στρώσεις αυτές των υλικών συνήθως ενθυλακώνονται σε ένα πλαίσιο αλουμινίου. Στο πίσω μέρος μπαίνει ένα junction box από πολυεστέρα για τη σύνδεση των καλωδίων το οποίο προσκολλάται με κόλλα σιλικόνης.
2. INVERTER
Ο inverter (αντιστροφέας ή μετατροπέας στα ελληνικά) είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο αντίστοιχο με αυτό του δικτύου. Οι αντιστροφείς μπορεί να είναι μικροί (string inverters) ή κεντρικοί, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος.
Στην τεχνολογία στοιχειοσειρών (string), η φωτοβολταϊκή γεννήτρια χωρίζεται σε επιμέρους επιφάνειες μονάδας και σε κάθε μία από τις επιμέρους «στοιχειοσειρές» αντιστοιχίζεται ένας ξεχωριστός μετατροπέας. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία μειώνονται τα έξοδα του συστήματος, η εγκατάσταση απλοποιείται σημαντικά και αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση καθώς και η διαθεσιμότητα της εγκατάστασης.
Οι κεντρικοί μετατροπείς ενδείκνυνται ιδιαίτερα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ομοιογενή δομή (πλαίσια του ίδιου τύπου με ταυτόσημο προσανατολισμό και κλίση). Χρησιμοποιούνται για εγκαταστάσεις άνω των 100 kWp και έχουν σχεδιαστεί για εξωτερική χρήση.
3. ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η στήριξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων γίνεται συνήθως με βάσεις αλουμινίου ή γαλβανισμένες (ή με συνδυασμό υλικών). Στο εμπόριο διατίθενται τυποποιημένες βάσεις για διάφορους τύπους πλαισίων. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα στήριξης πληρούν τις προδιαγραφές DIN 1055, DIN 4113, DIN 18800 και έχουν μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση. Η τοποθέτηση σε οικόπεδα γίνεται είτε με τσιμεντένιες βάσεις ή με πασσαλόπηξη ή με ειδικές βιδωτές βάσεις. Για τα κτίρια (δώματα και στέγες) παρέχεται μια μεγάλη ποικιλία τυποποιημένων βάσεων στήριξης για όλες τις εφαρμογές.
Οι ηλιοστάτες (trackers) είναι συστήματα στήριξης επί εδάφους που ακολουθούν την πορεία του ήλιου εκμεταλλευόμενοι περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνοντας έτσι την απόδοση του συστήματος (συνήθως κατά 25%-40%), αυξάνοντας παράλληλα το κόστος και τα λειτουργικά της επένδυσης. Διακρίνονται σε μονοαξονικούς και διαξονικούς και παρέχονται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών. Για να αποφεύγονται οι σκιάσεις μεταξύ τους, απαιτείται μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι για τις σταθερές βάσεις (συνήθως 1,5-3 φορές μεγαλύτερη έκταση).
Γενικά
Από 1η Ιουλίου 2009 ισχύει ένα ειδικό πρόγραµµα για την εγκατάσταση µικρών φωτοβολταϊκών συστηµάτων στον οικιακό-κτιριακό τοµέα. Με το πρόγραµµα αυτό δίνονται κίνητρα µε τη µορφή ενίσχυσης της παραγόµενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής ή µία µικρή επιχείρηση να κάνουν απόσβεση του συστήµατος που εγκατέστησαν και να έχουν ένα λογικό κέρδος για τις υπηρεσίες (ενεργειακές και περιβαλλοντικές) που παρέχουν στο δίκτυο. Παρακάτω παρουσιάζεται το πρόγραμμα με την μορφη ερωτοαπαντήσεων για την πιο εύκολη κατανόησή του.
Ερωτήσεις – Απαντήσεις
- Να έχετε µετρητή του ∆Ε∆∆ΗΕ στο όνοµά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασµό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
- Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε µέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερµοσίφωνα, βιοµάζα, γεωθερµική αντλία θερµότητας), και
- Αν είστε επιχείρηση, να µην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράµµατα
2. Στη συνέχεια αφού φτιάξουμε την μελέτη – φάκελο, τον καταθέτουμε σστην τοπική µονάδα ∆ικτύου του ∆Ε∆∆ΗΕ (Περιοχή) στην οποία γνωστοποιείτε και την έναρξη εργασιών. Ο ∆Ε∆∆ΗΕ εξετάζει το αίτηµα και προβαίνει εντός είκοσι (20) ηµερών από την παραλαβή της αίτησης στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης, η οποία περιλαµβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει για τρεις (3) µήνες από την ηµεροµηνία έκδοσής της. Αφού κάνετε αποδεκτή την προσφορά όρων σύνδεσης, υπογράφετε τη σύµβαση καταβάλλοντας τη σχετική δαπάνη στην Περιοχή ∆Ε∆∆ΗΕ. Ο ∆Ε∆∆ΗΕ κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης εντός είκοσι (20) ηµερών από την υπογραφή της Σύµβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα ∆ικτύου (πέραν της εγκατάστασης νέου µετρητή).
3. Υποβάλετε αίτηση κατάρτισης της Σύµβασης Συµψηφισµού στην τοπική υπηρεσία Εµπορίας της ∆ΕΗ, ή στα γραφεία άλλου προµηθευτή (εφόσον η ∆ΕΗ δεν είναι ο προµηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριµένο µετρητή κατανάλωσης µε τον οποίο θα γίνεται συµψηφισµός). Η Σύµβαση υπογράφεται εντός δεκαπέντε (15) ηµερών από την παραλαβή του αιτήµατος.
4. Υποβάλετε αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης στην Περιοχή ∆Ε∆∆ΗΕ. Ο ∆Ε∆∆ΗΕ σας ειδοποιεί τηλεφωνικά για τον ορισµό της ηµεροµηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης. Η ενεργοποίηση της σύνδεσης γίνεται αµέσως µετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου.
Έτσι π.χ. για ένα σύστημα 10kw στην Κερατέα Αττικής που θα συνδεθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2015 θα έχουμε:
(Εγκατεστημένη ισχύς) Χ (παραγόμενη ενέργεια από 1 kwp) X (τιμή σύμβασης) = 10kwp x 1650kwh/kwp x 0,115 = 1900 ευρώ το έτος.
Παρακάτω δίνονται στοιχεία παρουσίασης του προγράμματος από το ΥΠΕΚΑ καθώς και η βασική Νομοθεσία
1. Ερωτήσεις – Απαντήσεις
2. Βασική ορολογία
3. Διαδικασία
Βασικό Νομοθετικό Πλαίσιο
1. Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων
2. Συμπλήρωση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις
3. Τροποποίηση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις
4. Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών και σε οικισμούς (ΦΕΚ 376/6-9-2010)
5. Τροποποιήσεις ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια
6. Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp
Ιστορική Αναδρομή
Τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα εισήχθησαν στην Ελληνική αγορά με την μορφή επένδυσης από το 2006 με τον νόμο 3468. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο τροποποιώντας τόσο τις τιμές όσο και την γενικότερη λειτουργία των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας.
Είναι γεγονός πως το 2013, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών ξεπέρασε τα 1.000 μεγαβάτ (ΜWp) νέων εγκαταστάσεων, καλύπτοντας τον ενδεικτικό εθνικό στόχο για το 2020 επτά χρόνια νωρίτερα.
Με βάση το Ν.4254/2014, το επίπεδο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2014 και η παραγόμενη ενέργεια των οποίων θα αποζημιώνεται με τις ισχύουσες κατά περίπτωση ταρίφες, ανέρχεται σε 200 MWp ανά έτος μέχρι και το έτος 2020. Εάν το σύνολο της ισχύος σταθμών που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους στο τέλος εκάστου έτους υπολείπεται των 200 MWp, η διαφορά προσαυξάνει το επίπεδο συνολικής ισχύος των 200 MWp του επόμενου έτους. Ειδικά το επίπεδο συνολικής ισχύος σταθμών που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αδειοδότησης fast track και η παραγόμενη ενέργεια των οποίων θα αποζημιώνεται με τις εκάστοτε ισχύουσες ταρίφες, ανέρχεται σε 300 MWp μέχρι και το έτος 2020.
Με απόφαση του Μαΐου του 2013 (ΥΑΠΕ/Φ1/1288/9011, ΦΕΚ 1103B/02-05-2013), οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας (για όσους αποζημιώνονται με εγγυημένες τιμές πώλησης, FiTs) καθορίζονται ως εξής:
Διαδικασία
Από τις αρχές του έτους 2014 δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης νέων φακέλων για αδειοδότηση πάρκων φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Παρακάτω παρουσιάζεται η αδειοδοτική διαδικασία ανάλογα με την ισχύ του πάρκου.
Βιομηχανικές – Εμπορικές Στέγες
Συστήματα 10-100 kWp
1. Αίτηση στην τοπική ΔΕΗ για προσφορά όρων σύνδεσης
2. Υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με ΛΑΓΗΕ
3. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού
Συστήματα 100-1000 kWp
1. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία
2. Αίτηση στο περιφερειακό γραφείο της ΔΕΗ για προσφορά όρων σύνδεσης
3. Υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με ΛΑΓΗΕ
4. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού
Συστήματα >1000 kWp
1. Αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για έκδοση Άδειας Παραγωγής
2. Αίτηση στην Περιφέρεια για έκδοση Άδειας Εγκατάστασης
3. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία
4. Αίτηση στον ΑΔΜΗΕ για προσφορά όρων σύνδεσης
5. Υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με ΛΑΓΗΕ και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού
6. Αίτηση στην Περιφέρεια για έκδοση Άδειας Λειτουργίας
Συστήματα Επί Εδάφους
Συστήματα <500 Kwp
1. Αίτηση στην Περιφέρεια για βεβαίωση απαλλαγής από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων –
ΕΠΟ (ή έκδοση ΕΠΟ αν χρειάζεται – συνήθως σε προστατευόμενες περιοχές)
2. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία
3. Αίτηση στο τοπικό (100 kWp) γραφείο της ΔΕΗ για προσφορά όρων σύνδεσης
4. Υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με ΛΑΓΗΕ
5. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού
Συστήματα 500-1000 kWp
1. Αίτηση στην Περιφέρεια για Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ)
2. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία
3. Αίτηση στο περιφερειακό γραφείο της ΔΕΗ για προσφορά όρων σύνδεσης
4. Υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με ΛΑΓΗΕ
5. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού
Συστήματα >1000 kWp
1. Αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για έκδοση Άδειας Παραγωγής
2. Αίτηση στην Περιφέρεια για έκδοση Άδειας Εγκατάστασης (περιλαμβάνει και έκδοση ΕΠΟ)
3. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία
4. Αίτηση στον ΑΔΜΗΕ για προσφορά όρων σύνδεσης
5. Υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με ΛΑΓΗΕ και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού
6. Αίτηση στην Περιφέρεια για έκδοση Άδειας Λειτουργίας
Βασική Νομοθεσία
1. Ν.3468/2006, “Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις”, 1
2. Ν.3734/2009, “Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις”, 2
3. N.3851/2010, “Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής”, 3
4. Ενοποίηση των διατάξεων του N.3468/2006 όπως τροποποιήθηκαν από τους N.3734/2009, N.3851/2010, N.3889/2010 και λοιπών Ενοποίηση των διατάξεων του N.3468_2006 όπως τροποποιήθηκαν.
5. N.4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις», 4
6. N.4062/2012 «Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ – Τροπολογίες ΑΠΕ», ΦΕΚ 70Α/30-3-2012
7. Ν.4093/2012 Έκτακτη εισφορά για ΑΠΕ – Κατάργηση 18μηνου, Ν.40932012 Έκτακτη εισφορά για ΑΠΕ – Κατάργηση 18μηνου
8. Ν.4152_2013, Ρυθμίσεις Θεμάτων ΑΠΕ – Έκτακτη εισφορά – Αναστολή αδειοδότησης
9. Ν.4203/2013 – Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και άλλες διατάξεις, Ν.4203_2013 Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και άλλες διατάξεις
10. Ν.4223/2013 – Αναστολή αδειοδότησης (Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις), Ν.4223 Αναστολή αδειοδότησης (Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και άλλες διατάξεις)
11. Ν.4254/2014 – New Deal, άρση αναστολής αδειοδότησης, ΦΕΚ 85Α/7/4/2014
Γενικά
Αυτόνομα φωτοβολταϊκα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος) ονομάζονται εκείνα τα συστήματα ηλεκτροδότησης που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο (φωτοβολταικα) και την αποθηκεύουν σε συσσωρευτές (μπαταρίες), χωρίς να συνδέονται με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία.
Το μέγεθος σε ενεργειακές ανάγκες μίας οικίας ή ενός καταστήματος, εξαρτάται από την ενεργειακή κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών της.
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα ηλεκτροδότησης μπορεί να εξάγει συνεχή τάση (μικρά αυτόνομα σε σκάφη ή τροχόσπιτα που τροφοδοτούν DC μικρές συσκευές όπως ψυγεία και LED) ή εναλλασσόμενη τάση (απαιτείται μετατροπέας από DC σε AC που ονομάζεται αντριστροφέας).
Στα αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται για την απευθείας τροφοδοσία των καταναλώσεων και η περίσσεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες ώστε να χρησιμοποιηθεί κατα τη διάρκεια της νύχτας ή περιόδου συννεφιάς. Οι μέρες που μπορεί να στηρίξει ένα αυτόνομο την κατανάλωση συνήθως ονομάζεται αυτονομία ρεύματος και εξαρταται από την χωρητικότητα των συσσωρευτών (εκφράζεται σε Ah και πολλαπλασιαζόμενη με την τάση μας δίνει το μέγεθος της αποθηκευμένης ενέργειας σε Wh). Περισσότερα για μπαταρίες αυτόνομων συστημάτων ρευματοδότησης στη σχετική ενότητα.
Δομή Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με αποθήκευση περιλαμβάνει πέρα από τα φωτοβολταικα πλαίσια (A) και τους συσσωρευτές (D), έναν ελεγκτή φόρτισης (C), ο οποίος διέπει-ελέγχει τους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης των μπαταριών, ανάλογα με τη ζήτηση των καταναλώσεων και τις συνθήκες ηλιοφάνειας και έναν αντιστροφέα (B) μετατροπής της τάσης από συνεχή σε εναλλασσόμενη.
Στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τον σωστό υπολογισμό
Για την κατασκευή ενός αυτoνομου φωτοβολταικού συστηματος απαιτούνται όλες οι πληροφορίες για τα φορτία και τον χρόνο χρήσης του συστήματος ώστε με μελέτη και υπολογισμούς να γίνει η πιό συμφέρουσα πρόταση σε σχέση με την ισχύ των φωτοβολταικων πανελ που θα πρέπει να εξοπλιστεί το αυτονομο σύστημα. Αν οι συσκευές που διαθέτετε κάνουν χρήση συνεχούς ρεύματος τότε η προσφυγή σε κάποιον inverter (αντιστροφέα) αυτονομου συστήματος είναι τελείως περιττή. Αν οι συσκευές σας χρησιμοποιούν εναλλασσόμενο ρεύμα τότε απαιτείται η χρήση ενός inverter αυτόνομου συστηματος καθώς και μπαταριών και φορτιστή αυτών, για την συσσώρευση της παραγόμενης ενέργειας από τα Φωτοβολταικα πανελ.
Σε πολλές περιπτώσεις ένα αυτόνομο φωτοβολταικο σύστημα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με μία ή περισσότερες ανεμογεννήτριες ωστε να εξασφαλίζεται η παραγωγή και η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και αν έχει συνεφιά. Αυτά τα συστήματα ονομάζονται υβριδικά και η μελέτη για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί γνώση της ταχύτητας των ανέμων στην περιοχή εγκατάστασης.
NET METERING
Ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο net‐metering) αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης με ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες, κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Το net‐metering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ
παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.
Ο όρος “net” προκύπτει από το γεγονός ότι η χρέωση/πίστωση του καταναλωτή αφορά τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή είναι συνήθως ο εκάστοτε κύκλος καταμέτρησης και τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή συνήθως δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά πιστώνεται λογιστικά για μια ορισμένη χρονική περίοδο (συνήθως ένα χρόνο) οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση.
Τι ισχύει σήμερα για την χώρα μας
Στις 30/12/2014, υπογράφηκε μια νέα υπουργική απόφαση στην οποία προβλέπονται τα εξής για την εφαρμογή του net‐metering.